ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ, ΑΚΡΑΙΕΣ, ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. - Historical Report

Historical Report

History & Anthropology Studies

Science for all

Φωτογραφία του χρήστη Historical Report.

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ, ΑΚΡΑΙΕΣ, ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ.

Το Βυζάντιο φημίζεται για τις ίντριγκες, τις δολοπλοκίες, τις ακρότητες που διέπραξαν κάποιοι αυτοκράτορες καθώς και τις ιδιορρυθμίες και εκκεντρικότητες πολλών εξ' αυτών. Σταχυολόγησα ορισμένες χαρακτηριστικές ιστορίες από το θησαυρό του Βυζαντίου και σας τις παρουσιάζω!

Κακή ζαριά
Ο Ζήνων (474-475 & 476-491) συνήθιζε να παίζει τάβλι (Tabula,  παρόμοιο με το σύγχρονο παιχνίδι). Κάποτε του έτυχε ένα ζάρι τόσο κακό, που έβαλε να γράψουν ένα επίγραμμα γι’ αυτό, ώστε να απαθανατιστεί η ατυχία του (στο τάβλι).
Το επίγραμμα αυτό διασώθηκε σε μεταγενέστερα συγγράμματα, πράγμα που έκανε δυνατή την αναπαράσταση του παιχνιδιού κατά τον 19ο αιώνα.


Μεγάλο Γλέντι
Για να εορτάσει τα θυρανοίξια της νέας εκκλησίας της Αγια-Σοφιάς το 537, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός διοργάνωσε ένα μεγάλο γλέντι στο οποίο καταναλώθηκαν 6,000 πρόβατα, 1,000 βόδια, 1,000 χοίροι, 1,000 κοτόπουλα, και 500 ελάφια.

 Υδροφοβία
Ο Ηράκλειος (610-641) προς το τέλος της βασιλείας του, φοβόταν τόσο πολύ το νερό που του πήρε μήνες για να βρει το κουράγιο να διασχίσει τον Βόσπορο. Τελικά κατάφερε να το κάνει μόνο αφού χτίστηκε μια ξύλινη γέφυρα πάνω σε βάρκες που τα πλαϊνά της ήταν πλήρως καλυμμένα με σανίδες για να μη φαίνεται η θάλασσα

Καλόγερος-Αυτοκράτωρ
Ο Νικηφόρος Β’ Φωκάς (963-969) ήταν πολύ θρήσκος και ασκητικός. Έλεγαν ότι κάτω από τα βασιλικά ρούχα φορούσε ράσο. Επίσης είχε ασκήσει πιέσεις για να αγιοποιηθούν όλοι οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στους πολέμους εναντίον των Σαρακηνών, αλλά η Εκκλησία βρήκε αυτήν την ιδέα κάπως υπερβολική.

Μανιακός με την καθαριότητα
Ο Ισαάκιος Β’ Άγγελος (1185-1195) είχε ένα τρόπο ζωής γεμάτο εκζήτηση και πολυτέλεια που σόκαρε τους συγχρόνους του. Ένα από τα πράγματα που προκαλούσαν εντύπωση ήταν πόσο συχνά έκανε μπάνιο: μέρα παρά μέρα...

Μητέρα
Η αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία (797-802) σίγουρα δεν υπήρξε υπόδειγμα μητρικής αγάπης. Για να εξασφαλίσει το θρόνο της έβαλε να τυφλώσουν το γιο της Κωνσταντίνο ΣΤ’ (780-797) και να τον φυλακίσουν. Η Ειρήνη ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Βυζαντίου αλλά και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που ανέλαβε την ανώτατη εξουσία. Μάλιστα είχε πάρει τον τίτλο «βασιλεύς» και όχι «βασίλισσα».

Το κρανίο που έγινε κύπελο
Ο Νικηφόρος Α’ (802-811), που είχε εκθρονίσει την Ειρήνη, έπεσε μαχόμενος εναντίον των Βουλγάρων, στην ολέθρια μάχη της Πλίσκα, όπου ένας Βυζαντινός στρατός 80,000 αντρών καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο θριαμβευτής βασιλιάς των Βουλγάρων Κρούμμος, έβαλε να βρουν το κεφάλι του νεκρού αυτοκράτορα. Το κρανίο του επαργυρώθηκε και μεταποιήθηκε σε κύπελλο απ’ όπου έπινε ο Κρούμμος κρασί. Τα επόμενα χρόνια μάλιστα, οι Βυζαντινοί πρεσβευτές στην αυλή του Κρούμμου υποχρεώνονταν να πίνουν και να κάνουν πρόποση με αυτό.

Στρατός τυφλών
Το 1014, ο Βασίλειος Β΄ αποφάσισε να τελειώσει μια και καλή με τους Βούλγαρους που τους πολεμούσε 40 χρόνια. Μετά από την αποφασιστική νίκη του στρατού του στη μάχη του Κλειδίου, διέταξε την τύφλωση 15000 αιχμαλώτων αφήνοντας ένα μάτι για κάθε 100 αιχμαλώτους. Οι μονόφθαλμοι οδήγησαν τις ομάδες των υπολοίπων πίσω στην πατρίδα τους. Λέγεται ότι όταν ο Βούλγαρος βασιλιάς Συμεών αντίκρισε το φρικτό θέαμα, δεν άντεξε, έπαθε εγκεφαλικό και πέθανε δυο μέρες μετά.


Στέψη με αλυσίδες
Ο Μιχαήλ Β΄ ο εξ Αμορίου (820-829) ελευθερώθηκε από τη φυλακή από τους υποστηρικτές του που είχαν σκοτώσει τον προκάτοχό του Λέοντα Ε’ τον Αρμένιο. Για να αποφύγουν τυχόν αντιδράσεις από το λαό, επέσπευσαν τη στέψη του, και καθώς δεν έβρισκαν το κλειδί, ο άρτι αποφυλακισθείς Μιχαήλ εστέφθη και «ενεδύθη της πορφύραν» ενώ ήταν ακόμα αλυσοδεμένος.

Λαθραία εισαγωγή
Ο Ιουστινιανός πλήρωσε δύο Πέρσες μοναχούς, που είχαν ζήσει στην Κίνα, για να βρουν αυγά μεταξοσκώληκα. Πράγματι, οι μοναχοί κατόρθωσαν να μεταφέρουν λαθραία τα αυγά, κρυμμένα στο μπαστούνι τους. Έτσι το Βυζάντιο απέκτησε τη δυνατότητα να αρχίσει της παραγωγή μεταξιού γύρω στο 550 και το μετάξι έπαψε να είναι μονοπώλιο των Κινέζων. Όλη η μεταγενέστερη παραγωγή μεταξιού στην Ευρώπη προέρχεται από απογόνους των σκωλήκων που μετέφεραν οι μοναχοί εκείνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here